Search
Close this search box.

Què es la Comunalitat?

Projectes de cooperació i ajuda mútua dels barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla de la ciutat de Girona

La vida de les veïnes i veïns es troba cada cop més empobrida i plena de dificultats resultat model econòmic que desafavoreix la vida i les iniciatives comunitàries. Alhora, els barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert son especialment rics en iniciatives comunitàries i teixit social. 

La Comunalitat del Güell és una estructura que treballa per impulsar economies basades en les persones i els vincles comunitaris en aquests barris. Una economia que enforteix les xarxes de relacions, parteix dels drets de les persones i la cura de l’entorn. Treballem per consolidar estructures populars, iniciatives econòmiques i xarxes d’ajuda mútua, desde des de l’impuls de projectes que en garanteixin la seva durabilitat i estabilitat.

En aquest procés, el paper dels béns comuns urbans, ja siguin pràctiques d’autoorganització col·lectiva, recursos mancomunats, xarxes de suport, és clau i una part important, ja que són el motor per l’impuls d’una economia de les persones. 

La Comunalitat del Güell és, en definitiva, un espai on entitats, col·lectius, projectes, iniciatives, administració es troben per crear juntes iniciatives econòmiques des de la mancomunació de béns, l’autoprovisió de serveis i l’ajuda mútua.

Aquestes experiències contenen un gran potencial transformador que ens permet incidir en el nostre espai de vida, democratitzar la gestió municipal, i impulsar l’economia local. Els comuns són eines que ens permeten repensar la presa de decisions, l’impuls de nous marcs de col·laboració i co-decisió entre nosaltres i amb les administracions públiques.

Comuns i Economia Social i Solidària (ESS) esdevenen eines per organitzar-nos per proveir-nos de serveis i necessitats: xarxes d’ajuda mútua, canguratges, acompanyament a persones, cuines comunitàries, benestar emocional, recuperació del territori i l’espai públic. 

Aquesta fortalesa social és la base des de la qual sorgeix una economia basada en les persones i llurs espais de vida. Una economia solidària, de resistència, comunitària que sigui interseccional. Una economia que recupera els principis del concepte i que comprèn l’administració dels espais personals i els espais públics. Una economia del comú.

Comunalitats Urbanes

La Comunalitat del Güell forma part de la xarxa de les Comunalitats Urbanes, un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària.

El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.